Harrastuksia

Agility

Agility on vauhdikas koiraurheilulaji, jossa koira suorittaa erilaisista esteistä koostuvan, mutkittelevan radan ohjaajan antamien käskyjen mukaan mahdollisimman virheettömästi ja ihanneajan puitteissa. Koirat kilpailevat kolmessa eri kokoluokassa (mini, medi ja maksi) sekä kolmessa eri tasoluokassa (1,2 ja 3). Agilityä pääsee harrastamaan seuroissa ja yksityisten koirakoulujen kursseilla ympäri maata. Lisätietoja esim. Suomen Agilityliiton sivuilta.

Mittelit kilpailevat agilityssä mini- ja mediluokassa. Vuonna 2010 kilpailevia mittelspitzejä oli 46 kpl ja ne suorittivat yhteensä 295 starttia virallisissa kisoissa hyväksytyllä tuloksella. Edellisen vuoden vastaavat luvut olivat 31 koirakkoa ja 275 starttia. Lajia harrastetaan toki myös omaksi iloksi ilman kilpailutavoitteita, mutta näiden harrastajien määrästä ei ole tietoa.

Harrastuskoirana mittelspitz on yleensä miellyttämisenhaluinen, helposti motivoitavissa (nami/lelu) ja nopea oppimaan eikä agility lajina ole poikkeus. Mitteli oppii tavallisesti sekä esteet että ohjauksen nopeasti ja irtoaa hyvin esteille. Karkailua tai vastaavia ongelmia esiintyy harvoin. Osa koirista kyllästyy helposti (ei kestä toistoja), mikä on otettava huomioon harjoituksissa, mutta yleisesti ottaen mittelistä saa agilityharrastukseen innokkaan ja reippaan kaverin.
agi2 agi3 agi1 (2)

Näyttelyt

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on palvella koirien jalostus- ja kasvatustyötä, mutta ne ovat myös erinomaisia tilaisuuksia tavata ja tutustua samanhenkisiin koiraharrastajiin. Agilityn ohella näyttelyt ovat yksi suosiotaan jatkuvasti kasvattavista harrastusmuodoista. Suomessa järjestetään vuosittain yli 40 kansainvälistä ja kaikkien rotujen näyttelyä sekä yli 200 ryhmä- ja erikoisnäyttelyä, joissa on oiva tilaisuus myös vasta koiran hankintaa suunnittelevan nähdä ja tutustua erilaisiin koirarotuihin.

Mittelspitzit arvostellaan kolmessa eri väriryhmässä: mustat ja ruskeat, muut värit ja valkoiset.

Mittelspitzin näyttelyesittäminen ei ole hankalaa, sillä ne esitetään ns. vapaasti seisottaen. Käytännössä koira esitetään usein löysällä hihnalla terhakkaasti, korvat pystyssä ja ryhdikkäästi omistajan edessä seisten.

Rally-Toko

Rally-tokossa on kilpailuissa neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä ja avoin-, voittaja- ja mestariluokka vapaana. Jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteitä jokaisesta huomaamastaan virheestä. Virheitä voi olla mm. hihnan lukon nouseminen (remmin kuuluu olla täysin löysä), liiika vinous, liian kova komentaminen, koiran haluttomuus, liika hitaus tai jos koira haistelee maata tai koskee kyltteihin. Sitä vastoin kehuminen ja innostaminen on ehdottomasti sallittua! Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen 70 pistettä tai enemmän. Kolmella hyväksytyllä suorituksella koirakko siirtyy seuraavaan tasoluokkaan. Rally kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Tasoluokasta riippuen tehtäviä kilparadalla on 10-20. Tehtävinä on esim. seuraamista, istumista, käännöksiä, pujottelua, pysähtymistä, askelia eteen, taakse ja sivulle, este hyppyjä, maahan menoja, paikalla oloa, erilaisia silmukoiden tekemisiä jne. Osa liikkeistä on aivan samoja kun virallisessa tottelevaisuuskokeessa, osa tulee koiratanssista ja osa näyttelyistä ja agilitystä.

Vähiten virheitä tehnyt koirakko on kilpailun voittaja. Jos saman virhepistemäärän omaavia koirakoita on useita on ajalla merkitystä -nopeiten saman pistesaaliin koonnut koirakko on voittaja!
(Lähde: Suomen Rally-Tokoliitto ry.)

Toko

TOKO on lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe, mutta tarkoittaa myös tottelevaisuuskoulutusta. TOKO-kokeessa arvioidaan koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Tottelevaisuuskoulutusta voi suositella hyvin mittelspitzille. Koulutuksessa on tarkoitus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa. Tottelevainen ja iloinen koira on omistajansa hallinnassa yllättävissäkin tilanteissa. Eli tottelevasta koirasta on hyötyä myös arkeen, esim. luoksetulo metsässä.

Tottelevaisuuskokeessa on neljä kilpailuluokkaa; alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Luokat lyhennetään ALO, AVO, VOI ja EVL. Luokkien liikkeet ja säännöt on luettavissa Kennelliiton sivuilta.

Tottelevaisuuskokeissa kisaa vuosittain hieno määrä mitteleitä. Jo usean vuoden ajan mitteleitä on nähty n. 70 – 90 kerran tokokokeessa.

Mittelspitzejä on myös tokovalioitunut viimeisten vuosien aikana useita mitteleitä.

Mittelspitzin kanssa joutuu välillä elämään mustavalkoista elämää treenimaailmassa, sillä mittelit joskus osaa käyttää ohjaajan hyvätahtoisuutta hyväksi.

Tärkeintä tokoilussa mittelspitzin kanssa on kuitenkin pitää hauskaa ja muistaa, ettei treeneissä voi asioita ottaa ihan niin vakavasti kuin harrastukseen jalostettujen rotujen kanssa. Joskus ei mene asiat aivan putkeen, mutta kun sitkeästi jatkaa treenausta ja koiran kanssa touhuamista, tuottaa se varmasti tulosta!

jenny1 jenny2 jenny3