Rally-Toko

Rally-tokossa on kilpailuissa neljä tasoluokkaa, joista alokasluokka suoritetaan remmissä ja avoin-, voittaja- ja mestariluokka vapaana. Jokainen koirakko saa radalle lähtiessään 100 pistettä ja tuomari vähentää pisteitä jokaisesta huomaamastaan virheestä. Virheitä voi olla mm. hihnan lukon nouseminen (remmin kuuluu olla täysin löysä), liiika vinous, liian kova komentaminen, koiran haluttomuus, liika hitaus tai jos koira haistelee maata tai koskee kyltteihin. Sitä vastoin kehuminen ja innostaminen on ehdottomasti sallittua! Hyväksytyssä suorituksessa on vähennysten jälkeen 70 pistettä tai enemmän. Kolmella hyväksytyllä suorituksella koirakko siirtyy seuraavaan tasoluokkaan. Rally kehitettiin siis aivan tavallisia koiranomistajia ajatellen ja sen päätavoitteena onkin saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

Tasoluokasta riippuen tehtäviä kilparadalla on 10-20. Tehtävinä on esim. seuraamista, istumista, käännöksiä, pujottelua, pysähtymistä, askelia eteen, taakse ja sivulle, este hyppyjä, maahan menoja, paikalla oloa, erilaisia silmukoiden tekemisiä jne. Osa liikkeistä on aivan samoja kun virallisessa tottelevaisuuskokeessa, osa tulee koiratanssista ja osa näyttelyistä ja agilitystä.

Vähiten virheitä tehnyt koirakko on kilpailun voittaja. Jos saman virhepistemäärän omaavia koirakoita on useita on ajalla merkitystä -nopeiten saman pistesaaliin koonnut koirakko on voittaja!
(Lähde: Suomen Rally-Tokoliitto ry.)