Agility

Agility on vauhdikas koiraurheilulaji, jossa koira suorittaa erilaisista esteistä koostuvan, mutkittelevan radan ohjaajan antamien käskyjen mukaan mahdollisimman virheettömästi ja ihanneajan puitteissa. Koirat kilpailevat viidessä eri kokoluokassa (pikkumini, mini, medi, pikkumaksi ja maksi) sekä kolmessa eri tasoluokassa (1,2 ja 3). Agilityä pääsee harrastamaan seuroissa ja yksityisten koirakoulujen kursseilla ympäri maata. Lisätietoja esim. Suomen Agilityliiton sivuilta.

Mittelit kilpailevat agilityssä mini- ja mediluokassa. Vuonna 2021 kilpailevia mittelspitzejä oli 50 kpl ja ne suorittivat yhteensä 827 starttia virallisissa kisoissa. Edellisen vuoden vastaavat luvut olivat 53 koirakkoa ja 800 starttia. Lajia harrastetaan toki myös omaksi iloksi ilman kilpailutavoitteita, mutta näiden harrastajien määrästä ei ole tietoa.

Harrastuskoirana mittelspitz on yleensä miellyttämisenhaluinen, helposti motivoitavissa (nami/lelu) ja nopea oppimaan eikä agility lajina ole poikkeus. Mitteli oppii tavallisesti sekä esteet että ohjauksen nopeasti ja irtoaa hyvin esteille. Karkailua tai vastaavia ongelmia esiintyy harvoin. Osa koirista kyllästyy helposti (ei kestä toistoja), mikä on otettava huomioon harjoituksissa, mutta yleisesti ottaen mittelistä saa agilityharrastukseen innokkaan ja reippaan kaverin.

Mittelspitz -yhdistys pyrkii vuosittain järjestämään jäsenilleen agilityn rotumestaruuskisat. Rotumestaruussääntöihin pääset tutustumaan edelläolevasta linkistä.