Mittelspitzin koulutus

Nea Neva & Göran Rally-tokon SM kisoissa.

Tälle sivulle olemme koonneet erilaisia asioita, joita jokaisen mitteliomistajan tulisi harjoitella oman koiransa kanssa, jotta elämä olisi sujuvaa ja mukavaa kaikille osapuolille. Koiran hyvinvointi perustuu kokonaisuuteen, johon suuresti kuuluu myös peruskoulutus.

Vaikka mittelspitzin sanotaan olevan helppo koulutettava (ja parhaimmillaan ne sitä ovatkin!), myös tämän rodun koulutus vaatii paneutumista, ajoittain kekseliäisyyttä, huumorintajua ja turvallisia rajoja. Helpoksi koulutettavaksi mitteliä ollaan varmasti tituleerattu sen vuoksi, että mitteli on usein helposti motivoitavissa eri tavoin ja se yleensä mielellään tekee omistajansa kanssa erilaisia puuhia, sillä se kiintyy perheeseensä syvästi. Tästä syvästä kiintymyssuhteesta johtuen myös yksinolo voi olla pienelle mittelspitzille haaste, jos sitä ei olla harjoiteltu systemaattisesti. Jotta voisit kouluttaa tasapainoisen ja yhteiskuntakelpoisen mittelspitzin, kannattaa kouluttamiseen panostaa.

Älä epäröi hakea tukea ja apua joko kasvattajaltasi tai ulkopuoliselta taholta koirasi kanssa, sillä sujuvan elämän saavuttaminen on yleensä melko helposti saavutettavissa!

Peruskoulutus

Mittelspitz on yhtä helppo tai vaikea kouluttaa kuin mikä tahansa muukin rotu. Se on erittäin älykäs ja se oppiikin yleensä sille selkeästi ja johdonmukaisesti opetetut temput pikaisesti ja ratkoo älytehtäviä helposti. Mutta vaikka mitteli on älykäs, voi se myös nopeasti turhautua ja väsyä, jolloin taukojen tärkeys selviää. Yksilöiden väliset erot on myös otettava huomioon.

Kun puhutaan peruskoulutuksesta, ei tarkoiteta vain istumista ja tassun antamista, vaan kokonaisvaltaista koiran opettamista oman kodin, lähiyhteisön ja yhteiskunnan tavoille. Siihen kuuluu peruskäskyt, kuten luoksetulo ja odottaminen ja liuta omistajan valitsemia käskyjä jotka helpottavat elämää. Se tarkoittaa ulkoilua niin, ettei kummankin osapuolen tarvitse menettää hermojaan. Käynnit muun muassa eläinlääkärillä ilman suurta stressiä ja arkiset hoitorutiinit ilman sen kummempia ahdistuksia.

Yksinolo

Yksi koiran koulutuksen peruspilareista on yksinolon harjoittelu. Koska mittelspitz kiintyy vahvasti omiin perheenjäseniinsä, voi yksinolo olla hankalaa jos sitä ei harjoitella. Kuten kaikki harjoitukset, myös yksinoloharjoittelu aloitetaan pienistä pätkistä ja siitä tehdään koiralle mahdollisimman turvallinen ja arkinen tilanne.

Yksinoloharjoittelussa erityisen tärkeää on tehdä yksinolosta tuttua heti pennun saapuessa. Pitkiä lomia ei siis pennun saapuessa tarvitse olla, mutta vapaiden aikana on helpompi toteuttaa lyhyitä harjoituksia ensimmäisten päivien aikana. Jos kyseessä on aikuinen koira, joko kodinvaihtaja tai eroahdistunut yksilö, myös tällöin alussa lyhyet harjoitteet ovat paikallaan.

Voit kysyä apua yksinoloharjoituksiin kasvattajaltasi tai paikalliselta koirakoulultasi. Jos haluat apua, voit laittaa viestiä yhdistykselle, josta sinua voidaan ohjata oikeaan suuntaan.

Hihnakäytös

Koiranomistajan arkeen kuuluu oleellisesti koiran ulkoiluttaminen. Jotta molemmat osapuolet voisivat ulkoilla huoletta ja mukavasti, on mittelikin hyvä opettaa hyvään peruskäytökseen. Koska saksanpystykorvat ovat jalostettu olemaan ilmoittavia vahtikoiria, on mittelin luonnollinen reagointitapa vastaantuleviin asioihin ilmoittaa siitä. Tästä huolimatta on mahdollista saada mittelistäkin hyvin käyttäytyvä koirakansalainen viereen lenkille.

Muista palkata koiraasi oikeasta käytöksestä kehumalla ja palkkaamalla herkuilla, ole itse läsnä tilanteessa, opettele koirasi kehonkieltä jotta sinun on helpompaa ennakoida tulevat tilanteet. Muista myös tutkia omia käytösmallejasi ulkoillessa, sillä meidän reaktiomme vaikuttavat suuresti koiriemme reaktioihin! Monet koirakouluttajat järjestävät hihnakäytöskursseja, ohitustreenejä ja kursseja jo kehittyneiden tapojen muuttamiseksi.

Vieraat ja uudet tilanteet

Kuten rotumääritelmässäkin todetaan, mitteli voi olla vieraita kohtaan varautunut. Ilman tätä ominaisuutta mittelspitzin hälytysherkkyyttä ei voisi olla ja hälyttäminen on mittelspitzin perustehtävä. Mittelspitzin ei kuitenkaan ikinä tule olla pelokas tai aggressiivinen vieraita kohtaan. Jotta liiallinen tilanteisiin reagoiminen voitaisiin välttää, tulee koira totuttaa erilaisiin ja uusiin tilanteisiin heti pentuna.

Erilaiset uudet alustat kuten pöydät, lattiamateriaalit, portaat, ritilät, sillat kannattaa käydä kokeilemassa jo ensimmäisinä viikkoina ja antaa pennun tutustua näihin omassa tahdissaan. Tavatkaa paljon uusia ihmisiä, turvallisia, rokotettuja koiria, käykää uusissa paikoissa. Muista olla itse koiralle tuki joka ei hermostu, pelkää tai harmistu, vaan joka kannustaa ja tukee tilanteessa joka on täysin uusi.

Jos koirasi pelkää tiettyjä tilanteita, tiettyjä paikkoja tai ihmisiä, älä jää yksin vaan hae apua! Myös aikuinen koira voidaan monesti saada totutettua asioihin, jotka sitä hermostuttavat.

Sosiaalistaminen

Tapaamalla paljon erilaisia, turvallisia ja rokotettuja koiria pentu- ja nuoruusvaiheessa, oppii koirasi toimimaan muiden koirien kanssa. Tämä ennaltaehkäisee monia tulevaisuuden haasteita ja vaikuttaa moneen asiaan elämässänne perus lenkkeilystä lähtien.