Pennunostajan opas

Kun olet hankkimassa uutta perheenjäsentä: innostus ja koirakuume on kova. Malta kuitenkin ihan hetki ja lue tämä!

Mistä löydän kasvattajia?

 • Yhdistyksen kasvattajalistalta löytyvät Suomen Mittelspitz ry kuuluvat kasvattajat.
 • Suomen Kennelliitto rekisteröi ainoana Suomessa puhdasrotuiset koirat.
 •  Kennelliiton sivuilta koiranetistä rodun kohdalta löydät kasvattajat joilla on kennelnimi.

Suomen Kennelliiton Jalostustietojärjestelmään (koiranet) on rekisteröity kaikki rotukoirat. Koiranet kerää mm. terveystulokset, näyttelytulokset. Sen avulla saat tietoa taustasta vanhemmista ja esivanhemmista.

http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?R=97.3

Onko pennun vanhemmat/pentu rekisteröity?

Rekisteröinnin osuus hinnasta on pieni, noin 40 euroa halvimmillaan. Rekisteröimättömyys ei siis voi johtua rekisteröintimaksusta. Mahdollisia syitä ovat välipentue (eli narttu saa pennut liian nopeasti että pennut voitaisiin rekisteröidä virallisesti), toinen/molemmat vanhemmat ovat rekisteröimättömiä, liian läheinen sukulaisuussuhde, eläinsuojelurikkomukset ym. HUOM! Vuoden 2023 alusta lähtien astuu Suomessa voimaan rekisteröintipakko! Lisää rekisteröinnin lakimuutoksesta Ruokaviraston sivuilla.

Rekisteröimättömälle pennulle ei jälkeenpäin saa papereita, vaikka vanhemmat olisivat rekisteröityjä!

Onko vanhemmilla terveystarkastukset kunnossa?

Mittelspitzillä ei ole PEVISAa (rotukohtaista perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), eli tarkastukset eivät ole pakollisia. Vastuunsa tuntevat kasvattajat kuitenkin pitävät huolta siitä, että vanhemmilla on silmä-, polvitarkastukset ja luustotarkastukset voimassa. Suositukset jalostukseen käytettävien koirien terveystutkimuksista ovat seuraavat:
– Silmät tulee tutkia kahden vuoden välein.
– Alle kolmevuotiaana saatu polvitutkimustulos on voimassa kaksi vuotta. Yli kolmevuotiaana saatu polvitutkimustulos on lopullinen
– Lonkat ja kyynärät kuvataan kertaluontoisesti.

Tarkennukset jalostussuosituksiin ja raja-arvoihin löytyvät yhdistyksen sivuilta Jalostussuositukset

Katso samalla myös terveystuloksia vanhempien takaa ja näiden sisaruksilta sekä sisarusten pentueista.

 • Onko nartulla pentueita ennestään? Onko ne tehty nartun ollessa alle 18 kk tai yli 8 vuotta? Onko kasvattajalla useita tällaisia pentueita? Alaikärajaa ei nartulla ole, mutta kasvattajan moraalista kertoo jotain, jos pennulla on tehty pennut. Alle 1,5v ikäinen narttu on vielä hyvin kehittymätön sekä henkisesti että fyysisesti! Yläikärajan ylitys vaatii eläinlääkärin todistuksen nartun kunnosta.
 • Selvitä hintataso. Tällä hetkellä rekisteröidyt pennut maksavat n. 1300-1700 euroa kasvattajasta riippuen. Hintaa laskevia seikkoja voi olla mm. väri-, purenta- ja rakennevirheet.
 • HUOM! Tällä hetkellä myös rekisteröimättömistä pennuista pyydetään jopa normaalia hintatasoa korkeampia hintoja! Suomen Kennelliitto ohjeistaa rekisteröimättömän koiran = sekarotuisen hinnaksi alle 500€. 
 • Googleta! Usein kasvattajista löytyy keskusteluja eri palstoilta, myös  Facebookissa on mittelspitz-ryhmiä. Kaikki kirjoitettu ei varmasti pidä paikkaansa, mutta jos samasta kennelistä löytyy paljon negatiivisia kokemuksia, kannattaa ehkä valita toinen kasvattaja.

Kasvattajan eettisyydestä saattaa kertoa sekin, jos sama yhdistelmä on toistettu monta kertaa tai kasvattaja käyttää pentueissaan toistuvasti samaa isää (samalla nartulla 3-4 kertaa tai sama isä lähes kaikissa yhdistelmissään). Keskustele yhdistelmistä kasvattajan kanssa, jos ne mietityttävät sinua! Kasvattajalla voi olla hyvä perustelu esimerkiksi saman yhdistelmän kertaalleen toistamiseen.

 • Käy näyttelyissä tai kisoissa kyselemässä ja tutustumassa rotuun, kasvattajiin/ omistajiin.
 • Kun löydät mieleisesi kasvattajan, yritä käydä tutustumassa kennelin koiriin jo ennen pentua. Aina se ei onnistu, mutta viimeistään ennen varausmaksun maksamista käy tutustumassa pentuihin ja kasvattajaan. Älä missään tapauksessa osta pentua parkkipaikalta ensitapaamisella tai muusta epämääräisestä paikasta.
 • Käy katsomassa pentuja. Alle 7 viikon ikäisillä pennuilla pitää olla emä nähtävillä, koska Kennelliiton sääntöjen mukaan emää ja pentuja ei saa erottaa ennen kuin pennut ovat seitsemän viikon ikäisiä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että emä olisi kaiken aikaa pentujen kanssa. Jokaisen kasvattajan kuuluu tarjota pentuihin tutustumista ennen kauppoja!
 • Tutustu Kennelliton kauppakirjaan/sijoitussopimukseen etukäteen, sitoudu kauppaan sopimuksia käyttäen. Tee lista asioista, joita haluat kysyä kasvattajalta.
 • Kasvattajan tule olla valmis vastaamaan ostajaa askarruttaviin kysymyksiin ilman kynsiä ja hampaita. Vastuuntuntoinen kasvattaja usein pitää kysymyksiä esittäviä ostajaehdokkaita potentiaalisempina kuin kaiken hyväksyviä!

Yhdistysten sivuille listatut kasvattajat täyttävät vähintään minimivaatimukset (eläinsuojelu, rekisteröinti).

Kennelliiton artikkeleita koiran omistamisesta ja hankkimisesta sekä vastuullisesta koirankasvatuksesta ja -pidosta:

Kennelliitto: Koiran hankkiminen

Kennelliitto: Älä tue pentutehtailua

Kennelliitto: Vastuullinen koirankasvatus

Kennelliitto vaatii eläinsuojelulakiin sisällytettäväksi seuraavia asioita

Kennelliitto: Tarkempia tietoja ja määritelmiä

Kennelliiton pentuvälitys

Onnea uuden perheenjäsenen etsintään!