Toko

TOKO on lyhenne sanasta tottelevaisuuskoe, mutta tarkoittaa myös tottelevaisuuskoulutusta. TOKO-kokeessa arvioidaan koiralle opetettujen asioiden hallintaa sekä koiran ja ohjaajan yhteistyötä.

Tottelevaisuuskoulutusta voi suositella hyvin mittelspitzille. Koulutuksessa on tarkoitus parantaa ja vahvistaa ohjaajan ja koiran välistä yhteistyötä, opettaa koiralle hallittua käyttäytymistä ja ohjaajalle oikeanlaista koirankäsittelytaitoa. Tottelevainen ja iloinen koira on omistajansa hallinnassa yllättävissäkin tilanteissa. Eli tottelevasta koirasta on hyötyä myös arkeen, esim. luoksetulo metsässä.

Tottelevaisuuskokeessa on neljä kilpailuluokkaa; alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Luokat lyhennetään ALO, AVO, VOI ja EVL. Luokkien liikkeet ja säännöt on luettavissa Kennelliiton sivuilta.

Tottelevaisuuskokeissa kisaa on kisannut vuonna 2021 parikymmentä mitteliä. Tokovalioita mittelspitzejä Suomessa on tällä hetkellä 8 (marraskuu 2021).

Mittelspitzin kanssa joutuu välillä elämään mustavalkoista elämää treenimaailmassa, sillä mittelit joskus osaa käyttää ohjaajan hyvätahtoisuutta hyväksi.

Tärkeintä tokoilussa mittelspitzin kanssa on kuitenkin pitää hauskaa ja muistaa, ettei treeneissä voi asioita ottaa ihan niin vakavasti kuin harrastukseen jalostettujen rotujen kanssa. Joskus ei mene asiat aivan putkeen, mutta kun sitkeästi jatkaa treenausta ja koiran kanssa touhuamista, tuottaa se varmasti tulosta!